Gyermek ultrahang

Gyermek ultrahang

Dr. Tóth Ildikó Emese
radiológus és gyerek radiológus szakorvos

Rendelési idő: Minden második páros hét péntek 08:00 – 13:00


Szakterületek:
 
  • Csecsemők szűrővizsgálata
  • Koponya ultrahang vizsgálata
  • Has ultrahang vizsgálata
  • Csípő ultrahang vizsgálata

Elérhető szolgáltatások


Csecsemők szűrővizsgálata
A teljes csecsemő ultrahang-szűrés magába foglalja a hasi, koponya (agy) és a csípő vizsgálatot. A vizsgálattal lehetőség nyílik több, egyébként tüneteket nem okozó veleszületett rendellenesség korai megállapítására, azok korai kezelése érdekében.
A szűrővizsgálatok együttesen és külön – külön is elvégezhetők.

A koponya ultrahang vizsgálata
A csecsemők agyának vizsgálatára alkalmas ( nem a csontokéra ) addig, amíg a nagykutacs még nyitva van. Megítélhetők vele az agykamrák, az agyállomány néhány fejlődési rendellenessége, agy vérzés, terhességi alatti fertőzés okozta agyállományi meszesedés. Előkészítés nem szükséges.

A has ultrahang vizsgálata
A vizsgálat során áttekintjük a hasi szerveket: a májat, az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, a lépet, a mellékveséket, a veséket , a hólyagot és a has hátsó részét magában foglaló, ún. retroperitoneumot. Csecsemőkorban ez a vizsgálat előkészítést nem igényel, de ideális, ha a baba a vizsgálat előtt jól lakik, szopott.

A csípő ultrahang vizsgálata
6 hetes kortól maximum 6 hónapos korig a csecsemő csípő dysplasiájának, csípőficamának kiszűrésére alkalmas objektív, mérhető szögeken alapuló módszer. Előkészítést nem igényel.

Nem szűrővizsgálat jellegű diagnosztika
Gyermekek esetében leggyakrabban balesetből adódó panaszok, sérülések, hasi panaszok, illetve duzzadt, normálistól eltérő nyirokcsomók esetén végzünk ultrahangos vizsgálatot.
A hasfájásnak lehet számtalan „banális” oka: vírus vagy bakteriális fertőzés vagy egyszerűen túlzásba vitt étkezés, de lehetnek komoly okok is a háttérben, mint például bélcsavarodás, nyirokcsomó gyulladás, vagy vakbélgyulladás. Ultrahanggal ezek általában jól vizsgálhatók.

A jelentkezés időpont foglalási rendszerben működik, ezzel minimalizálva a várakozási időt, illetve kiküszöböli az esetleges feltorlódását a pácienseknek.

Biztonsági kód:
security code
Kérjük, írja be a biztonsági kódot:

Időpont lefoglalása